Elan UItvaartverzorging

3. Uitvaartkist

Uitvaartkisten:
Bij het regelen van een uitvaart wordt meestal een kist uitgezocht. Wij van Elan uitvaartverzorging hebben altijd een boek met voorbeeld foto’s van uitvaartkisten bij ons. De kisten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en in diverse materialen. Hieronder volgt een overzicht.

Begrafeniskist:
Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een echt houten uitvaartkist in tegenstelling tot een crematie waar meestal voor een spaanplaat/mdf uitvaartkist wordt gekozen. Ook in de kisten vindt de laatste jaren veel vernieuwing plaats. Dit omdat men steeds meer kiest voor het persoonlijke element in de uitvaart, is de uitvaartkist daar een belangrijk onderdeel van. Men kan kiezen tussen de klassieke kist, zoals een “kapkist, dat is een uitvaartkist met een verhoogde deksel waarbij in de bovenkant een ruimte is voor het welbekende “luikje” ,de moderne kist, strak ontwerp, rieten/rotan kist ,een kist met een persoonlijke afbeelding of in een persoonlijke kleur en vele andere mogelijkheden.

Crematiekist:
De crematiekist ziet er hetzelfde uit als iedere andere kist. Een kenmerk van een crematiekist is, dat deze is gemaakt van speciaal spaanplaat. Bij de verbranding van deze kisten komen minder schadelijke stoffen vrij zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Ecokist:
Ecokisten worden gemaakt van hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. De kisten zijn ongelakt en de bekleding van deze kisten is van katoen

Kist naar eigen ontwerp:
Een uitvaartkist met een zelf gekozen afbeelding.

Kisten van natuurlijke materialen:
Is de keus gevallen op een kist van natuurlijk materiaal dan biedt de fabrikant van Akidia Uitvaartkisten een mooie en exclusieve collectie. Akidia maakt kisten van diverse houtsoorten en maakt zich sterk voor het milieu. Men kan kiezen uit gelaagd populieren hout, massief eiken, chique massief beuken, wilgentenen, bamboegras of zelfs karton. Alle modellen hebben een eigentijdse, exclusieve vormgeving.

Aaibare kist:
De aaibare kist is uniek en onderscheidt zich door toepassing van in het oog springende katoenen stoffen voorzien van een zachte, gewatteerde onderlaag. Door het gebruik van deze materialen voelen de kisten zacht aan. Dit maakt voor de nabestaanden zowel letterlijk als figuurlijk de afstand tot de kist en daarmee de overledene kleiner. In combinatie met de dessins geeft dit de kist een persoonlijke en vriendelijke uitstraling.

Geen kist – hoe dan?
Er zijn mensen die, om welke reden dan ook, niet in een kist begraven of gecremeerd willen worden. Om toch op waardige wijze te kunnen worden vervoerd, is er een speciale plank, het opbaarplateau of opbaarplank, ontwikkeld waar de overledene op ligt tijdens het vervoer.

Zelfgemaakte kist:
Het is toegestaan om een eigen uitvaartkist te maken, wel dient u zich houden aan de regels van de begraafplaats/crematorium en aan de milieuregels te houden. De eisen waaraan een standaard uitvaartkist moet voldoen zijn als volgt:
• Binnenmaat: de eigen lichaamslengte plus 15 cm en 55 en 40 cm voor de breedte respectievelijk hoogte
• Buitenmaat: 75x55x205 cm
• Materialen als kunststof, glas, karton of zink zijn niet toegestaan
• Metalen grepen moeten van buitenaf te verwijderen zijn
• De bodem moet glad zijn.

Wikkelwade:
Er zijn ook wikkelwaden die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal. Deze wikkelwaden laten ruimte open voor een eigen inbreng van de nabestaanden scheppen de mogelijkheid zonder kist te worden gecremeerd of begraven. (Er zal wel een opbaarplank moeten worden gebruikt in verband met het vervoer van de overledene). Ook zijn er zachte wades. Deze kan men iedere dag een stukje sluiten. De symboliek hierachter is dat iedere dag een stukje afscheid wordt genomen van de overledene.

Mocht dit onderwerp vragen bij u oproepen? Neemt u gerust contact met ons op.