thana cura

Thana Cura
Thana Cura is verbonden aan Elan uitvaartverzorging. Deze onderneming biedt haar diensten aan, aan uitvaartondernemers of particulieren die een thanatopraxie behandeling willen laten uitvoeren. Een korte uitleg over thanatopraxie vindt u hieronder.

Juist in een emotionele periode van afscheid nemen is een mooie opbaring van groot belang. De opbaring, de periode tussen overlijden en uitvaart, is belangrijk voor de verwerking van het verlies en dus een belangrijke stap in het rouwproces.

Thanatopraxie is een tijdelijke conservering van een overledene. De ontbinding en bacteriegroei worden geremd gedurende ongeveer tien dagen. De typische donkere vlekken verdwijnen, de huid krijgt een normale kleur en bovendien voelt de overledene niet zo koud aan. Of er nu wordt gekozen voor een opbaring thuis of in een rouwcentrum, een koelinstallatie plaatsen is niet nodig. Sinds 2010 is de wet op de lijkbezorging in Nederland aangepast en mogen overledenen op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Hierdoor bestaat de kans dat overledene langer opgebaard blijven. Na een thanatopraxiebehandeling kan er tot op de dag van de uitvaart waardig afscheid genomen worden. Belangrijk om te weten is dat uiterlijk tien dagen na de behandeling zal het natuurlijke ontbindingsproces op gang komen.

Waarom kiezen voor thanatopraxie?

Deze behandeling zorgt ervoor dat de overledene weer een natuurlijke uitstraling krijgt
Bovendien voelt de overleden niet zo koud aan omdat het lichaam de temperatuur van de omgeving aanneemt.
Ook tekenen van eventuele ziekten en zogeheten lijkvlekken, die ontstaan na overlijden bij de oren en handen verdwijnen.
Of er nu wordt gekozen voor een opbaring in een rouwcentrum of voor een opbaring thuis, een koelinstallatie plaatsen is niet nodig.

Thana Cura is een onderdeel van Elan uitvaartverzorging.